Projekt “Žene u crvenom”

(Dopis Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ)

Povodom obilježavanja Dana crvene haljine, pozivamo građane da podrže ovu akciju odijevanjem crvene boje u petak, 7. veljače 2020. godine.

Moderni načina života kod sve većeg broja žena donosi: stres, neredovitu i nezdravu prehranu, izostanak fizičke aktivnosti, pretilost, pušenje i ostale štetne navike opasne po zdravlje i život. Posljedice takvog užurbanog života su, između ostalog, razne bolesti cirkulacijskog sustava, koje mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.

Drugu godinu zaredom Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, u suradnji s partnerima: Upravnim odjelom za turizam, kulturu i sport OBŽ, Udrugom CEREBRO, Hrvatskim narodnim kazalištem, Gradskim društvom Crvenog križa te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, nastavlja promovirati i educirati o simptomima i čimbenicima rizika srčanog i moždanog udara te o preventivnim mjerama koje doprinose zdravlju i većoj kvaliteti života.

Nastavno na navedeno, u sklopu projekta “Žene u crvenom”, od 3. do 7. veljače 2020. godine, održat će se niz aktivnosti na temu prevencije moždanog i srčanog udara kod žena, kroz koje će se građankama naše Županije pružiti stručne informacije o srčanom i moždanom udaru te kako najučinkovitije ukloniti rizične čimbenike i kako ih prevencijom ublažiti.

Osnovni cilj projekta je osvijestiti i educirati ljude o cerebrovaskularnim i kardiovaskularnim bolestima i pomoći mladima te svim građanima naše Županije, budući da smo prevenciju prepoznali kao najbrži način sprečavanja bolesti.

U prilogu ovog dopisa je letak s informativnim sadržajem svih aktivnosti u sklopu projekta “Žene u crvenom”. Ujedno je ovo i poziv na Okrugli stol – Moždani i srčani udar u žena, koji će se održati 7. veljače 2020. s početkom u 11 sati u Velikoj vijećnici, Županijska 4, Osijek.

Ante Pandžić
Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ