Kampanja #Ostanidoma

Gotovo od samih početaka epidemije novog koronavirusa u Hrvatskoj, epidemiolozi upozoravaju da će neminovno doći i faza njezine akceleracije, odnosno povećanje broja zaraženih i oboljelih osoba. Međutim, izuzetno je bilo i ostalo važno da širenje virusa ne izmakne kontroli te da bolnički, odnosno zdravstveni sustav ostane funkcionalan. Važno je ostati kod kuće!

Jedno od najvažnijih “oružja” koje epidemiolozi imaju u rukama kad je riječ o suzbijanju epidemije bolesti za koju ne postoji lijek, jesu mjere socijalne distanciranosti, koje svode mogućnost zaraze na minimum.

Te mjere variraju od onih minimalnih, koje se odnose, primjerice, na održavanje minimalnog razmaka u zatvorenim i otvorenim prostorima, do drastičnih, kod kojih se od stanovnika traži strogo zadržavanje u domovima, uz uvođenje policijskog sata i/ili visokih novčanih kazni za njihovo kršenje.

U Hrvatskoj posljednjih nekoliko dana intenzivno traje kampanja #Ostanidoma, kojom se nastoji potaknuti stanovnike na disciplinu jer samo pridržavanjem preporučenih mjera kriznog stožera možemo suzbiti epidemiju.

(Izvor: adiva.hr; ilustracija: Facebook)