Zimske šetnje – sagorijevaju kalorije i ubrzavaju metabolizam

Kada netko kaže “Sportsko-rekreacijski centar Kneževi Vinogradi”, vjerujemo da je većini ljudi prva asocijacija “bazeni”. Bazeni koji su poznati i izvan Kneževih Vinograda, ali i izvan granica Baranje. Bazeni na kojima se već preko 40 godina u ljetnim mjesecima kupaju, brćkaju i rekreiraju i mali i veliki.

Iako po tome najpoznatiji, SRC Kneževi Vinogradi nisu samo bazeni. Tu su i drugi sportsko-rekreacijski sadržaji koji se mogu koristiti i za vrijeme kupališne sezone, ali i izvan nje: teren za odbojku na pijesku; multifunkcionalno igralište na kome se može trčati, igrati mali nogomet, rukomet, košarka ili tenis; u Restoranu Panon, koji se, također, nalazi u sklopu SRC-a Kneževi Vinogradi, mogu se iznajmiti teniski reketi, bicikli i kanui za vožnju na ili oko ribnjaka koji se nalazi odmah uz samo kupalište. Oko ribnjaka može se još šetati, trčati, rolati, a odmah uz njega postavljene su i sprave za vježbanje pa se može rekreirati i na taj način.

Paziti da se dovoljno rekreiramo na svježem zraku u toplijim mjesecima u godini nekako kao da je lakše nego u onim hladnijim. Zimi smo tromiji, hladno nam je (neljubiteljima zime i onim zimogroznima ekstremno hladno), nedostatak sunca ne vuče nas van na svježi zrak nego nas vuče da se ušuškamo unutra u toplome, zimi “padaju” i veliki blagdani zbog kojih često konzumiramo više hrane nego inače što dovodi do toga da nam se još teže pokrenuti. Stoji i činjenica da zimi određene rekreacijske aktivnosti ne možemo raditi zbog vremena, ali jednu, pomalo zanemarenu, možemo – šetati.

Šetnja općenito, u bilo koje doba godine, kao da je nekako zanemarena fizička aktivnost. Mnogi je i ne svrstavaju pod fizičku aktivnost jer ne podrazumijeva veliki napor. A šetnja ne samo da je dobra za naše fizičko zdravlje, nego i za ono mentalno – “luftiranje” mozga.

Šetnja po zimi, posebno je dobra terapija. Sveučilišna specijalistica nutricionizma i diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije Angelina Paic, koja živi u Osijeku, na svom instagram-profilu pod imenom “nutricionisticaangelina” često piše zanimljive crtice o prehrani, rekreaciji i zdravom život. I upravo smo kod nje naišli na crticu o benefitima zimske šetnje. Angelina kaže da ukoliko šetamo zimi možemo sagorijevati kalorije i ubrzati metabolizam. Što je izvrsna vijest!

Angelina piše o jednoj sintagmi koja je nama “običnim” ljudima možda malo manje poznata – “smeđe masno tkivo”. Nama je više poznato ono bijelo, odnosno popularno zvano “salo”. Za razliku od bijelog koje energiju skladišti, smeđe masno tkivo energiju troši. Angelina piše da je “funkcija smeđeg masnog tkiva prijenos energije iz hrane u toplinu”. Što u stvari znači da se smeđe masno tkivo u doticaju s hladnoćom aktivira što znači da troši kalorije.

Smeđe masno tkivo je neophodno za održavanje topline tijela. Najviše ga imaju bebe, a sa starenjem se smanjuje. Angelina naglašava da ga odrasli imaju malo i to u području vrata, ključnih kosti, oko kralježnice, lopatica, bubrega. Osim što sagorijeva kalorije, smeđe masno tkivo može pomoći u regulaciji šećera u krvi i poboljšati razinu inzulina tako smanjujući rizik za dijabetes tipa 2. Također, može još pomoći u uklanjanju masnoća iz krvi.

I zato nema izgovora. Naš ribnjak čeka da prošetate njime (ne branimo šetnju i drugim predjelima, dapače). Toplo se obucite, prošećite sami ili s nekim vama dragim, udahnite malo svježeg zimskog zraka i aktivirajte svoje smeđe masno tkivo. I nemojte zaboraviti da naš Restoran Panon ima i ponudu toplih napitaka za ponijeti. Taman da malo dodatno zagriju.

Kupališna sezona nije još baš tako blizu, ostanimo aktivni do tada.