Zašto je Svečana sala dobile baš ime “Iris”?!

Kad smo u prosincu prošle godine pisali članak “Po kom knezu su Kneževi Vinogradi kneževi?”, u samom njegovom uvodu spomenuli smo kako vrlo često imena nečega uzimamo takvima kakva jesu, ne razmišljajući o njihovom (dubljem) značenju.

Nakon što smo nedavno u bespućima interneta naišli na članak od 30.6.2017. godine, kada je na van predstavljena tada novoobnovljena Svečana sala Iris, u kome je, u jednoj rečenici, objašnjeno po čemu je Sala dobila ime, palo nam je na pamet da bismo mogli, u kratkim (a opet dužim od jedne rečenice) i najzanimljivim crticama, objasniti po čemu je naša Svečana sala, koja djeluje u sklopu Sportsko-rekreacijskog centra Kneževi Vinogradi, dobila ime – “Iris”.

Svečana sala ime “Iris” dobila je po porodici biljaka u koje spadaju i, Baranjcima vrlo poznate, perunike koje se često mogu vidjeti kao dio cvjetnjaka baranjskih dvorišta.

Prema najpoznatijoj internetskoj enciklopediji Wikipediji “perunika” (lat. Iris) rod je biljaka iz razreda jednosupnica trajne zeleni s podancima i gomoljima. Pripada porodici Iridaceae zajedno s rodovima gladiola (lat. Gladiolus) i šafrana (lat. Crocus). Cvjeta u vremenu od svibnja do srpnja.

Još neka od imena, koje se spominju za peruniku, su: lelija, mačinac, sablja, sabljan, sabljica, sabljić.

Uski, uspravni i sabljasti listovi rastu iz valjkastog, puzavog i trajnog podanka. Stabljika može narasti i do visine od 1,5 metara i obično ima dva do tri cvijeta na krajevima. Cvjetovi se sastoje iz šest listova poredanih u dva reda od kojih je vanjski svinut, a unutarnji uspravan. Listovi su najčešće plave boje, pri dnu sa žutim ili bjelkastim mrljama, prevučeni ljubičastim žilicama.

“Iris” potječe od imena grčke božice duge, glasnice bogova, Iride, a “perunika” od imena slavenskog boga gromovnika Peruna i njegove žene boginje Perunike.

Eto. Otuda “Iris” u imenu naše Svečane sale.