Beljska Vinceška na Banovom brdu

(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

U srijedu, 22. siječnja 2020. godine, kod nove vinarije “Vina Belje” na Banovom brdu iznad Kamenca, svečano je obilježena Vinceška, blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vina i vinogradara. Prigodnom rezidbom u vinogradu obilježen je i početak nove vinogradarske godine.

Na svečanosti i blagoslovu vinove loze okupili su beljci, njihovi poslovni partneri, predstavnici vlasti i brojni gosti. Pritom su, po starim običajima, čokoti bili okićeni kobasicama i kulenima i zaliveni vinom, kako bi prema narodnom vjerovanju sljedeća berba bila rodna. Prvu rezidbu obavili su direktor firme Belje plus d.o.o. Davor Bošnjaković (na slici desno), glavna enologinja “Vina Belje” Suzana Zovko i voditelj vinogradarstva Tomislav Pintarić, uz blagoslov župnika Đule Andrašija iz Kneževih Vinograda (na slici lijevo).

U obraćanju okupljenima direktor Bošnjaković rekao je da velika investicijska ulaganja u vinograde i novu vinariju daju odlične rezultate. Prošla, 2019. godina bit će zapamćena kao jedna od najboljih po kvaliteti i količini proizvedenog vina.

U 2020. godini beljski vinari realizirat će dva projekta: uvođenje nove proizvodne linije te rebrendiranje vina. “Vina Belje” sada izvoze skromnih 10% svoje proizvodnje, a u sljedećim godinama planira se povećati te količine te kroz kvalitetu ostvariti i veću cijenu na probirljivom svjetskom tržištu.

Svečanost na Banovom brdu okupila je mnoštvo posjetitelja, koji su se gostili kobasicama i slaninom koje su sami ispekli i vinogradarskim grahom te naravno mladim vinom.

(Opširnije i foto: FB BaranjaMedije;
također: Radio Baranja, agroklub.hr)