Rimokatolička crkva Svetog Mihovila Arkanđela u Kneževim Vinogradima

Znate ono kada nešto radite ili istražujete u bespućima interneta, i onda slučajno naiđete ili vam “iskoči” nešto sasvim drugo i nevezano, što vam je ustvari, u tom trenu, vrlo korisno i potrebno za neku sasvim drugu stvar?

Slučajno smo tako naišli na članak iz “Glasa Slavonije” iz 2017. godine pod naslovom “U općini je 12 crkvi, pod grobljima 30 ha” i nadnaslovom “Posebnosti Općine Kneževi Vinogradi”. Taj članak koji, kao jednu od posebnosti Općine Kneževi Vinogradi, ističe i postojanje čak 12 različitih crkvi na tako jednom manjem geografskom području, dobar je uvod u ono o čemu želimo pisati već neko vrijeme.

Želimo vas, kroz kratke i zanimljive članke, pobliže upoznati s poviješću, ali i kulturnim bogatstvom koje te crkve predstavljaju za Općinu Kneževi Vinogradi. Započet ćemo s rimokatoličkom crkvom Svetog Mihovila Arkanđela u Kneževim Vinogradima.

Još jedna od posebnosti Općine Kneževi Vinogradi, koju je ovdje bitno naglasiti, njena je multietničnost, a kako govorimo o katoličkoj crkvi, ovdje je, također, bitno reći da se prema popisu stanovništva iz 2011. godine u mjestu Kneževi Vinogradi 934 vjernika izjasnilo kao katolici.

Rimokatolička crkva Svetog Mihovila Arkanđela u Kneževim Vinogradima župna je crkva i posvećena je, kako se može vidjeti i iz samog imena, Svetom Mihovilu Arkanđelu. Crkveni god slavi se na dan Svetog Mihovila, 29.9. Kneževi Vinogradi sjedište su župe, pa otuda i župna crkva u njima, kojoj još pripadaju i filijale: Jasenovac, Kamenac, Karanac, Kotlina, Mirkovac, Sokolovac te tri mjesta izvan Općine Kneževi Vinogradi: Grabovac i Mitrovac (Općina Čeminac) te Zlatna Greda (Općina Bilje). Trenutni župnik je velečasni Đula Andraši.

Za vrijeme vladavine Turaka Kneževi Vinogradi imali su status grada te je briga o tada malom broju katoličkih vjernika pripala franjevcima iz mohačkog i osječkog samostana. Polovinom 18. stoljeća katolici su imali samo jednu kapelu od blata. U slavu Svetog Mihovila godine 1840. izgrađena je nova crkva s tornjem, koja stoji i danas. Prema vidljivim podacima na zidovima, kor crkve dozidan je 1857. godine. Te godine završena je izgradnja crkve i tadašnji izgled je zadržan i do dan danas. Važno je ovdje spomenuti i da su Kneževi Vinogradi 1849. godine proglašeni mjesnom, a 1851. samostalnim župom.

Rimokatolička crkva Svetog Mihovila Arkanđela u Kneževim Vinogradima ima površinu od 254 m². Godine 1999. obnovljeno je krovište, a 2004. crkva je kompletno obnovljena iznutra i izvana. Mjesto gdje je nekad bila stara kapele od blata obilježeno je spomenikom Svetog Trojstva koji se danas nalazi ispred crkve, a prije se nalazio ispred beljske vinarije u centru mjesta.


Ukratko smo vas upoznali s jednom od crkvi na području Općine Kneževi Vinogradi. Ostalo nam je još 11.

Izvori:

  1. Općina Kneževi Vinogradi, Saša Alilović, Horvat Media Marketing, Kneževi Vinogradi, 2015.
  2. https://knezevi-vinogradi.hr/udruga/rimokatolicka-zupna-crkva-sv-mihaela-arkandela-u-knezevim-vinogradima/
  3. http://www.glas-slavonije.hr/345260/4/U-opcini-je-12-crkvi-pod-grobljima-30-ha