Zabrana laganih plastičnih vrećica

S dolaskom 2022. godine u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje. Zabrana je to temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, a odnosi se na lagane plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke do 50 mikrometara.

Lagane plastične vrećice koje su stavljene na tržište prije 1.1.2022. godine, i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti do isteka zaliha, uz valjani dokaz da su vrećice stavljene na tržište prošle godine.

Lagane plastične vrećice najčešće su na tržištu, a zbog premale debljine svoje stjenke najčešće se ne mogu višekratno upotrebljavati zbog čega u velikoj mjeri onečišćuju okoliš.

Uporaba vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, koje su tanje od 15 mikrometara i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu, i dalje je dozvoljena. Njihovo plasiranje na tržište dozvoljeno je za nošenje na tržnicama, u masnicama, ribarnicama, pekarnicama, slastičarnicama, trgovinama mješovitom robom te svim ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo da se u njih stavlja rasuta, odnosno industrijski nezapakirana hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana u privremenu ambalažu, kao što je, na primjer, folija.

Plastične vrećice za nošenje čija je stjenka deblja od 50 mikrometara i koje se mogu upotrebljavati više puta i dalje se mogu prodavati budući da se višekratnim korištenjem sprječava nastanak otpada.

Iskoristit ćemo ovu priliku i pozvati vas da se odgovorno odnosite prema okolišu i u kupovinu idete sa svojim platnenim torbama ili, recimo, pletenim košarama, a ukoliko ste primorani kupiti vrećicu u trgovini da se odlučujete za one papirne ili neke slične koje se mogu reciklirati i razgraditi pa samim time nisu prijetnja okolišu.

(Izvor teksta i više detalja: mingor.gov.hr)