Najava GlinArt-a

Baranja Alternativa i Udruga Fantast, zajedno sa svojim partnerima, najavljuju nastavak GlinArt festivala gline i čovjeka 2023 u Baranji.

Festival će se održati od 18.5. do 21.5. te će sadržavati prvu baranjsku konferenciju zemljane gradnje i arhitekture koja će se održati u novootvorenom društveno-kulturnom centru BSK (Baranjska srpska kuća) u Belom Manastiru.

U četvrtak, na prvi dan festivala, posjetitelje očekuju predavanja Građevinskog i arhitektonskog fakulteta iz Osijeka, kao i nekoliko predavanja stručnjaka gradnje sa zemljom iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Slovačke.

Uz predavanja, bit će izložene fotografije zbirke Zemljane Baranje baranjskih fotografa Mihaele Vojtek, Nenada Milića i varaždinskog majstora Franca Maltara te bista interpretacije skoro 7.000 godine starog vinčanskog idola iz Kneževih Vinograda, kojeg je izradio osječki umjetnik i kipar Marko Babić. Zemljana Baranja je nastavak prošlogodišnje izložbe koja se održala u sklopu prvog GlinArt festivala. Fotografije se prikazuju u novoosnovanoj Beloj galeriji, prvoj baranjskoj galeriji, do 16.6.2023. godine.

GlinArt festival će i ove godine biti zaokružen praktičnim radionicama.

U petak i subotu će majstor prirodne gradnje Vinko Šarkanji iz Novog Marofa (Moving udruga) i arhitektica Jovana Mitrović iz Niša (Blatologija) voditi kroz sanaciju vanjskih zidova na primjeru tradicijske zemljane baranjske kuće, dok će se unutar kuće s arhitektom Stanom Prorokom (Hlinár) iz Slovačke izrađivati suvremeni zemljani podovi. Radionice će se održati u samom centru Kneževih Vinograda na imanju Baranja Alternative.

U nedjelju, na zadnji dan festivala, na spomenutom imanju posjetitelje očekuje šaroliki glazbeni i zabavni program, uz nekoliko radionica za djecu, mlade i odrasle te baranjska vina i delicije kuhane u glinenim ćupovima.

Više detalja pronađite na plakatima u nastavku.